Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.
Uppdaterad 21 november, 11:00

Varning för halka

Det är halt ute! Vi påminner om att ta det försiktigt när ni går, cyklar eller kör. Vi arbetar för fullt med halkbekämpning, både med salt och vid behov bergkross, för att hålla vägar och gångbanor säkra. Ta hand om dig! Varning för halka

Valborg firar vi med brasor och sång

2017-04-27, Arkiverad nyhet

Dags att fira vårens ankomst. Att tända en valborgsmässoeld är en trevlig tradition. Men det finns förstås en hel del att tänka på för att eldningen ska ske på ett säkert och tryggt sätt. Valborg firas på olika platser runt om i kommunen. Här är en länk till de olika arrangemangen:  

Valborgsfiranden runt om i kommunen

Saker att tänka på för den som eldar

Avstånd från brasan till:

  • byggnad: minst 50 meter
  • gran- och tallskog: minst 25 meter
  • luftledning: minst 50 meter

Släckredskap och släckning

Under pågående eldning ska släckredskap som vattenkannor med stril samt krattor finnas till hands. När brasan sedan brunnit ner ska glöden släckas och området städas.

Miljö- och hälsoaspekter

Brasan får endast bestå av ris och rent trä.

Elda inte däck, hushållsavfall, impregnerat trä, målat trä och dylikt. Eldar man sånt medför det  en negativ påverkan på miljön och utsätter omgivningen för olika hälsorisker.

Eldningsområdet ska städas från spik, metallbeslag med mera när brasan brunnit ut.

Om materialet i brasan legat en längre tid ska man vara observant på att djur och fåglar kan ha hittat skydd och bo i brasan. För att undvika onödigt lidande för djurlivet bör man undvika att lägga upp material i brasan för tidigt. Om man konstaterar att det finns bon eller djur i brasan bör man undvika att tända den.

Tillstånd

Det krävs tillstånd för att få elda på allmän plats (t ex parker och parkområden). Tillståndet söks hos Polismyndigheten. Räddningstjänsterna i länet har tagit fram krav för tillstånd från polisen till eldning av Valborgsmässoeldar. Kraven skiljer på om du ska ha bara en Valborgsmässoeld eller om du också ska ha fyrverkerier.

Det är viktigt att komma ihåg att den som tänder majbrasan också är ansvarig för den. Kontakta räddningstjänsten vid frågor om eldning.

Sidan senast granskad den 27 april 2017