Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Kommunens krögare får beröm av inspektörer

2020-10-06, Arkiverad nyhet

Krögarna och kaféägarna i Västerviks kommun tar sitt ansvar och gör sitt yttersta för att skapa trygga miljöer i coronatider. Det säger kommunens miljöinspektörer som berömmer krögarna och kaféägarna för hur de jobbat under våren och sommaren. Men de betonar också att det nu är viktigt att vi fortsätter hjälpas åt för att hålla nere smittspridningen.

Sommaren och högsäsongen är över. Trots välbesökta restauranger, kaféer och uteserveringar har inga sjukdomsutbrott inträffat som kan kopplas till serveringsställen i kommunen.
Lars Kåremyr är miljöchef i Västerviks kommun. Han vill berömma branschen för deras engagemang och genomförande.

Det här beror till stor del på dem som driver serveringsställena och det arbete de lagt ner tillsammans med sin personal. Tack vare att de tagit situationen på allvar och genomfört förändringar i samråd med myndigheterna har ingen verksamhet behövt stänga och gästerna har kunnat äta och dricka i en säker miljö. Nu är det viktigt att vi hjälps åt att hålla i och hålla ut så vi slipper nya utbrott, säger Lars.

Elias bakom baren och en affisch med coronainformation

Genuint engagemang och vilja att göra rätt från krögarnas sida

Inne på restaurang Sahara sitter Anna Heidesjö och Yvonne Andersson, två av kommunens miljöinspektörer tillsammans med krögaren Elias Besheri.

Vi var inställda på det värsta i våras när pandemin bröt ut. Ingen visste hur det skulle bli. Men nu kan vi äntligen andas ut lite efter en sjukt bra sommar, säger Elias och ler stort. Vi har jobbat hårt för att kunna fortsätta driva våra verksamheter på ett säkert sätt.

Elias, Anna och Yvonne

1 juli överfördes tillsynsansvaret för trängsel på serveringsställen från smittskyddsläkaren till kommunens miljö- och byggnadsnämnd. Efter det datumen har Anna och Yvonne tillsammans med kollegor från miljö- och byggnadskontoret bedrivit tillsyn vid 15 tillfällen. De har varit ute dag-, kvälls- och nattetid i hela kommunen för att kontrollera att restauranger och kaféer levt upp till myndigheternas direktiv.

Anna och Yvonne håller med om att sommaren varit över förväntan. Genom ett nära samarbete med krögarna i kommunen har de tillsammans lyckats skapa trygga restaurang- och kafémiljöer, trots ett högt tryck av turister i kommunen.

Det har fungerat väldigt bra, säger Yvonne. Krögarna har verkligen visat ett genuint engagemang och vilja att göra vad de kan för att minska risken för smittspridning.

Ny situation för alla

Redan innan miljö- och byggnadskontoret fick ansvar för tillsynen genomförde de vid ett tiotal tillfällen rådgivande och kontrollerande besök. Anna menar att detta bidrog till att restaurangerna och kaféerna var väl förberedda när de tvingande kraven kom.

Detta har varit en helt ny situation för både oss och för dem som driver serveringsställen. Allt har gått väldigt fort går och det har inte varit helt enkelt för oss att tolka lagarna för att sedan kunna svara klart och tydligt på frågor från krögarna. Men vi har gjort vårt bästa för att kunna hjälpa till så bra som möjligt.

Yvonne och Anna

Elias berättar att det särskilt uppskattats att Anna och Yvonne tidigt var ute på plats och diskuterade med krögarna.

Vi vill ju inget hellre än att göra rätt och tar tacksamt emot all hjälp och stöd vi kan få från er, säger Elias.

Vid ett fåtal tillfällen har miljöinspektörerna påtalat mindre avvikelser för restaurangerna och kaféerna och vid två tillfällen har de utfärdat skriftliga påpekanden. I samtliga fall har serveringsställena snabbt rättat till bristerna.

Jag tycker att vi haft en bra dialog med dem som driver serveringar. De har varit öppna för förändringar när vi påtalat mindre brister och kommit med förslag på förbättringar, säger Anna.

Gjort allt och lite till för att hålla nere smittspridningen

Elias upplever stor skillnad i hur olika kommuner och städer hanterar pandemin.

Jag tror andra sommarstäder har mycket av lära av oss krögare i Västerviks kommun. Jag är stolt över vårt samarbete med kommunen och vårt sätt att jobba. Vi kan verkligen stå för tt vi gjort allt och lite till för att hålla nere smittspridningen. Det känns jättebra.

Handsprit på bardisken

Han berättar att de turister han mött i sommar har känt sig trygga under sitt besök i Västervik.

De flesta har varit helt chockade över hur vackert Västervik är. Jag blir glad och lite extra stolt när jag hör det. Man blir lätt hemmablind och om det är något gott som pandemin fört med sig så är det väl kanske att vi blivit bättre på att uppskatta det vi har nära oss.

Allas ansvar att fortsätta hjälpas åt

Nu när sommaren är slut är det lätt att pusta ut. Men än är pandemin inte över. Yvonne och Anna fortsätter sitt arbete med att hjälpa serveringsställena att följa direktiven.

Man kan absolut fortsätta vara trygg med att gå ut och äta på restauranger och caféer i vår kommun, säger Yvonne. Men tänk på att även du som besökare har ett stort ansvar. Det är tillsammans som vi kan göra skillnad.

Sidan senast granskad den 6 oktober 2020