Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Nya riktlinjer om när barn i skola och förskola ska stanna hemma

2020-09-08, Arkiverad nyhet

Under fredagen kom nya riktlinjer från Folkhälsomyndigheten om hur skolor, förskolor och föräldrar ska agera när barn är sjuka under coronapandemin. De är utskickade till skolledare och information kommer att gå ut till föräldrar inom kort.

Vanligaste symptomen för covid-19 hos barn och unga: Hosta och feber

De vanligaste symptomen vid covid-19 hos barn och unga är nytillkommen hosta och/eller feber. Andra vanliga besvär är nytillkomna symtom som halsont, andningsbesvär, generell muskelsmärta, rinnsnuva, nästäppa och huvudvärk.

Diarré och kräkningar vanligare som covid-19-symptom hos barn än hos vuxna

Dessutom är nytillkomna mag-tarmbesvär, framför allt diarré och kräkningar, vanligare hos barn än hos vuxna.

Lindriga och tillfälliga symptom som lätt rinnsnuva bedöms ej som symptom på covid-19

Lindriga och tillfälliga symtom hos ett i övrigt piggt och opåverkat barn; som till exempel lätt rinnsnuva efter utevistelse eller gråt och/eller enstaka hostningar, ska inte bedömas som symtom på tillkommen infektion och möjlig covid-19. Om besvären visar sig vara bestående över dagen och oberoende av om barnet har vistats utom- eller inomhus, bör det tolkas som tecken på en nytillkommen infektion och barnet bör gå hem eller stanna hemma.

Hur länge ska barn med symptom stanna hemma?

Ett barn eller en elev som är hemma för tydliga och bestående symtom på sjukdom bör stanna hemma två dygn efter symtomfrihet enligt Vägledning för påvisning av pågående covid-19 hos barn och unga (se relaterade länkar). I de fall barnet har kvarvarande lindriga symtom, exempelvis torrhosta och lätt snuva, kan barnet återgå till förskoleverksamheten om det gått minst sju dagar sedan symtomdebut.

Ska barn som är sjuka testas för covid-19?

När det gäller barn i förskoleålder, rekommenderas att i första hand stanna hemma när de är sjuka, utan provtagning. I Vägledning för påvisning av pågående covid-19 hos barn och unga från Folkhälsomyndigheten står även följande: ”Testning för pågående covid-19 hos barn och unga rekommenderas i första hand till barn i skolåldern, men även till barn i förskoleålder i en situation där man lokalt eller regionalt ser ett ökat antal fall."

Prov för pågående covid-19-infektion rekommenderas inte allmänt vid luftvägssymtom hos förskolebarn. Om prov ändå är taget och är negativt kan barnet återgå till förskoleverksamheten när allmäntillståndet tillåter och i enlighet med allmänna rutiner vid sjukfrånvaro för respektive förskoleverksamhet.

Hur länge ska ett sjukt och konstaterat covid-19-positivt barn stanna hemma?

Om prov för pågående covid-19-infektion ändå är taget och positivt behöver barnet stanna hemma från förskolan minst två dagar efter feberfrihet och allmän förbättring samt minst sju dagar från symtomdebut. I de fall barnet har kvarvarande lindriga symtom, exempelvis torrhosta och lätt snuva, kan barnet återgå till förskoleverksamheten om det gått minst sju dagar sedan symtomdebut.

Råd för att minska risken för smittspridningen

För att minska risken för smittspridning ska barn, elever och personal vara uppmärksamma på symtom som kan förekomma vid covid-19. Det gäller både lättare symtom som halsont, snuva, illamående och huvudvärk, men även andra symtom som muskel- och ledvärk, feber, hosta och svårigheter att andas.

Om ett barn eller en elev insjuknar under skoldagen ska barnet/eleven gå hem så snart som möjligt. Personalen kontaktar då elevens vårdnadshavare och bedömer om eleven kan gå hem själv eller bör vänta i ett enskilt rum tills vårdnadshavare anländer.

Barn, elever och personal ska liksom alla andra i samhället stanna hemma så länge man känner sig sjuk och man ska vara symtomfri i minst två dagar. Barn och elever kan återgå till skolan även om de har kvarvarande torrhosta när det gått sju dagar sedan de blev sjuka och om de varit symtomfria i övrigt i minst två dygn.

Barn och elever som har syskon eller andra familjemedlemmar som är sjuka kan gå till förskola, grundskola eller gymnasieskola som vanligt. I hushåll där någon är sjuk är det extra viktigt att vara uppmärksam på symtom hos övriga i hushållet. Vårdnadshavare som är sjuka ska inte lämna eller hämta barn i förskola eller skola.

 

Sidan senast granskad den 8 september 2020