Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Tyck till om vårt integrationsarbete!

2022-01-25, Arkiverad nyhet

Det är dags att revidera Västerviks kommuns Integrationsstrategi. Som ett led i det arbetet ska vi under vintern och våren föra dialog med olika grupper i samhället. Först ut är företagare och utrikes födda i Västervik. Vi hoppas att många ska vilja vara delaktiga i dialogen. Det är viktigt för oss att få en mångfald av tankar och perspektiv i vårt arbete.

Vi i kommunen har i uppdrag att arbeta med integrationen av nyanlända i Västervik. Målet med arbetet är människor som invandrar till Västervik ska vilja stanna kvar här. För att lyckas med det arbetar vi för att ge utrikes födda samma möjligheter som dem som är födda i Sverige.

Integrationsstrategin

Integrationsstrategin är det dokument som styr arbetet och där beskrivs hur vi ska jobba för att underlätta för nyanlända att exempelvis få jobb och bostad och att lära sig svenska. Den nuvarande strategin gäller 2018-2022 och därför är det dags att revidera den.

Dialog med företagare och utrikes födda

I arbetet med uppdateringen av strategin ska vi nu föra dialog med olika grupper som är viktiga för att integrationen ska fungera. Vi börjar med att prata med kommunens företagare och utrikes födda. På grund av covid-19 kommer dialogerna att hållas digitalt.

I kontakten med näringslivet tar vi hjälp av Västervik Framåt. Kommunens företagare kommer att få en enkät med frågor om integration och kompetensförsörjning. Vi vill veta vilka utmaningar och möjligheter ni som arbetsgivare ser.

För att nå er som är utrikes födda kommer vi att jobba i flera olika kanaler. Dialogen kommer att hållas på kommunens webbsida, på Facebooksidan Nyanländ i Västervik och via kulturföreningar och Komvux. Målet är att få veta hur ni som invandrat tycker att ni har etablerat er i Västervik.

Fler dialoger framåt

Fler dialoger är planerade under vintern och våren. Exempelvis ska vi prata med dem som är aktiva i föreningar och med högstadieungdomar och anställda inom äldreomsorgen. Förhoppningen är att dessa dialoger ska kunna hållas fysiskt istället för digitalt.

 

Sidan senast granskad den 25 januari 2022