Val av kommunal skola
Vi strävar efter att ditt barn ska få plats på en kommunal skola nära hemmet. Har du ett barn som ska börja i förskoleklass eller i årskurs 7 höstterminen 2025 så ska ni göra ett skolval. Skolvalsperioden är mellan 2 - 17 december 2024. Om ni vill söka er till en friskola så tar ni kontakt med den skolan men ni ska också meddela kommunen detta. Friskolorna har ett eget kösystem. Om ni flyttar inom kommunen, flyttar hit eller önskar byta till en annan skola i kommunen så ska ni också göra ett skolval. Den typen av löpande placeringar sker under hela läsåret.
Skolplacering
Vår huvudregel är att en elev ska placeras vid den av kommunens skolor där du som vårdnadshavare vill att ditt barn ska gå. Du kan välja skola för ditt barn i hela kommunen. Möjligheten att välja skola är alltså inte begränsad till den kommundel eller stadsdel där barnet bor.
En vårdnadshavares önskemål får dock inte gå ut över en annan elevs rätt till placering vid en skola nära hemmet. Det brukar kallas för närhetsprincipen. I vissa fall kan vi bedöma flera skolor som likvärdiga, även om de inte ligger på samma avstånd från hemmet. Närhetsprincipen innebär alltså inte alltid att en elev har rätt att bli placerad vid den skola som ligger allra närmast hemmet.
Kommunen beslutar om hur många elever som får plats på varje skola. I en situation där fler elever väljer en skola än det finns plats för kan vi därför behöva tillämpa lokala urvalsprinciper, även kallat turordningsregler. Samma turordningsregler gäller oavsett om det är ett skolval till förskoleklass och årskurs 7 eller om det är en rör sig om en löpande placering.
Om en elev inte kan få en skolplacering vid någon av skolorna som ni önskat, placeras eleven på den skola närmast hemmet som har en ledig plats. Kommunen kommer alltid att kunna erbjuda er en skolplacering på någon av de kommunala skolorna.
Lokala urvalsprinciper för skolplacering
Om en kommunal skola inte har plats för alla som sökt, används turordningsregler.
För förskoleklass i kommunala skolor:
- Särskilda skäl - När en elev behöver skolplaceras vid en viss skola. Särskilda skäl är exempelvis att det finns rätt förutsättningar på en viss skola att ta emot eleven. Det kan exempelvis vara en viss anpassad grundskola eller en grundskola som är anpassad för fysiska funktionshinder eller en skola som har gjort andra anpassningar.
- Rimligt avstånd – Om det inte finns en skola inom 2 km från elevens hem har eleven rätt till en plats på en av kommunen anvisad skolskjutsskola.
- Syskonprioritering - Inträder om det finns platser kvar efter att alla elever fått plats enligt kriterierna ”särskilda skäl” och ”rimligt avstånd”, om något syskon kommer att gå i årskurs F-6 nästa läsår och om barnen är folkbokförda på samma adress (oavsett om de är biologiska syskon eller inte).
- Relativ närhet - Relativ närhet är skillnaden i farbar väg till den valda skolan jämfört med skolan närmast hemmet. Lottning används om elever har samma relativa avstånd.
För årskurs 7 i kommunala skolor:
- Särskilda skäl - När en elev behöver skolplaceras vid en viss skola. Särskilda skäl är exempelvis att det finns rätt förutsättningar på en viss skola att ta emot eleven. Det kan exempelvis vara en viss anpassad grundskola eller en grundskola som är anpassad för fysiska funktionshinder eller en skola som har gjort andra anpassningar.
- Rimligt avstånd – Om det inte finns en skola inom 4 km från elevens hem har eleven rätt till en plats på en av kommunen anvisad skolskjutsskola.
- Relativ närhet - Relativ närhet är skillnaden i farbar väg till den valda skolan jämfört med skolan närmast hemmet. Lottning används om elever har samma relativa avstånd.
Skolskjutsskola
Skolskjutsskola är den skola som kommunen erbjuder skolskjuts till om eleven uppfyller villkoren för skolskjuts. Det är nästan alltid den närmaste kommunala skolan från folkbokföringsadressen där aktuell årskurs finns. Om eleven väljer en annan skola finns möjligheten att få skolskjuts men det är ingen garanti och varje ansökan om skolskjuts prövas utifrån Skolskjutsregler i Västerviks kommun för elever i förskoleklass, grundskola och anpassad grundskola. Skolskjutsskolornas skolskjutsområden finns tillgängliga på kommunens hemsida under rubriken ”Skolskjuts”.
Relativ närhet
För att ta reda på elevers relativa närhet mäts avståndet mellan elevens folkbokföringsadress och den valda skolan. Avståndet till den valda skolan jämförs med avståndet till barnets närmaste eller näst närmaste skola för att få fram skillnaden i avstånd (den relativa närheten). Därefter jämförs den relativa närheten för alla som sökt samma årskurs på samma skola. Om två elever sökt samma skola och bara en kan få plats, får den elev som har längsta relativa avståndet till den alternativa skolan platsen.
Syftet med relativ närhet är att alla elever ska få placering på en skola nära hemmet i även om det kan innebära att det inte är skolan som ligger allra närmast. Ett högt värde för relativ närhet innebär att eleven har långt till den alternativa skolan. Vilket värde för relativt närhet som krävs för att få plats på en viss skola kan variera mycket. Det är beroende av hur många som ansökt om plats på skolan och var de eleverna bor.
Överklagan av skolval
Det är möjligt att överklaga ett skolplaceringsbeslut om det finns skäl att tro att kommunen inte följt reglerna för skolplacering. En skolplacering i en kommunal skola kan överklagas på två sätt beroende på vad beslutet grundar sig på. Om ni får avslag på önskade skolplaceringar bifogas en besvärshänvisning som beskriver hur ni kan överklaga beslutet.