Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Skolplacering och önskemål om skolbyte

Om ni har önskat skola i skolvalet är det viktigt att veta att ett önskemål inte betyder att ditt barn har rätt till skolan ni har önskat, utan att det är just ett önskemål. Barn- och utbildningsförvaltningen gör sitt allra bästa för att så många som möjligt ska få en plats på den skola som de helst vill gå i. Men en skola kan bli full för att många önskar den och då får elever plats på en annan skola enligt reglerna för skolval. Regler för skolval, skolbyte och skolplaceringar i Västerviks kommun finns här på kommunens hemsida.

Skolplacering

I dagarna, fredagen den 21 februari, kommer skolplaceringsbeskeden ut för alla elever som ska börja i kommunal skola i förskoleklass och årskurs 7 höstterminen 2025. Det är i e-tjänsten ”Mitt Skolval” som vårdnadshavarna får veta var deras barn ska gå i skolan från och med kommande hösttermin. För de som sökt plats med pappershantering kommer besked om skolplacering att skickas ut med post. De som har sökt en skolplacering på en friskola får besked av den skolan.

Efter skolplaceringsbeskeden gått ut är det möjligt att under en kort period önska skolbyte. Under våren kommer skolan som ni fått skolplacering på att kontakta er med information om skolstart med mera.

Önska skolbyte 

Elever som inte har fått sin önskade skola (förstahandsval), ångrat sitt val eller inte aktivt önskat en plats i skolvalet kommer att kunna ansöka om byte av skola. Ett skolbyte kan bara erbjudas om det finns platser kvar på skolan ni önskar byta till. Ni måste önska skolbyte i e-tjänsten "Mitt Skolval" under ansökningsperioden. Ansökningsperioden för skolbyte pågår mellan 21 februari och 2 mars 2025. Sedan är möjligheten att önska skolbyte stängd och det genomförs inga fler byten. Länk till e-tjänsten ligger i det högra fältet på den här sidan. Det går också att söka fram e-tjänsten under ”Mina sidor” och där kallas den ”Skolval till förskoleklass och årskurs 7”.

Överklaga beslut om skolplacering

Det är viktigt att ni har i åtanke att en överklagan inte är detsamma som en ansökan om skolbyte. Ansökan om skolbyte gör ni digitalt via "Mitt Skolval" under ansökningsperioden.

Anser ni att skolplaceringsbeslutet är felaktigt och att kommunen inte följt reglerna för skolplacering har ni rätt att överklaga beslutet.

Skolväsendets överklagandenämnd

Beslut om placering grundade på 9 kap. 15 § andra stycket (förskoleklass), 10 kap. 30 § andra stycket (grundskola), 11 kap. 29 § andra stycket (anpassad grundskola) skollagen kan överklagas till Skolväsendets överklagandenämnd.

  • I överklagandet, som ska vara skriftligt, ska ni ange vilket beslut det gäller och varför ni anser att beslutet ska ändras och till vad. Överklagandet ska innehålla namn, personnummer, adress och telefonnummer. Underteckna er skrivelse.
  • Överklagandet ska skickas till Västerviks kommun, Barn- och utbildningsnämnden, 593 80, Västervik men ska vara ställt till Skolväsendets överklagandenämnd.

Överklagandet ska ha inkommit till Västerviks kommun inom tre veckor från den dag ni fick ta del av beslutet. Beslutet omprövas endast om kommun finner att beslutet är uppenbart oriktigt på grund av nya omständigheter eller annan anledning.

Ändrar kommunen inte beslutet så som ni som klagande begär, skickas er skrivelse vidare till Skolväsendets överklagandenämnd med de beslut och handlingar som har betydelse för ärendet.

Förvaltningsrätten

Beslut om skolplacering i kommunal skola med stöd av närhetsprincipen enligt 9 kap. 15 § första stycket eller 10 kap. 30 § första stycket eller 11 kap, 29 § första stycket skollagen kan inte överklagas i sak, det betyder att ni inte kan överklaga själva placeringen. Ett sådant beslut kan bara överklagas genom laglighetsprövning enligt 10 kap. kommunallagen. Genom laglighetsprövning prövas endast beslutets laglighet, inte om beslutet är lämpligt eller skäligt.

Enligt 10 kap. 8 § kommunallagen ska ett överklagat beslut upphävas om:
1. Det inte tillkommit i laga ordning,
2. beslutet hänför sig till något som inte är en angelägenhet för kommunen,
3. det organ som har fattat beslutet har överskridit sina befogenheter, eller
4. beslutet strider mot lag eller annan författning.

  • I överklagandet, som ska vara skriftligt, ska ni ange vilket beslut det gäller och varför ni anser att beslutet ska ändras och till vad. Överklagandet ska innehålla namn, personnummer, adress och telefonnummer. Underteckna er skrivelse.
  • Skrivelsen skickas direkt till Förvaltningsrätten i Linköping, Box 406, 581 04 Linköping. Överklagandet ska ha inkommit till Förvaltningsrätten inom tre veckor från den dag ni fick ta del av beslutet.  
Sidan senast granskad den 21 februari 2025