Olycks- och brottsförebyggande arbete
I Västerviks kommun har vi ett aktivt olycks- och brottsförebyggande arbete. Arbetet styrs av kommunstyrelsen och kommunen har två styrgrupper i det brottsförebyggande arbetet; Olycks- och brottsförebyggande rådet (OBRÅ) samt Styrgruppen för barn och unga.
I det brottsförebyggande arbetet ingår bland annat att ta fram lägesbilder kopplade till brott och otrygghet, att samordna det brottsförebyggande arbetet internt i kommunen och externt med viktiga aktörer som polis, näringsliv och föreningsliv.
Det är Enheten för räddningstjänst och samhällsskydd som samordnar det olycks- och brottsförebyggande arbetet medan ansvaret för att genomföra kommunens aktiviteter ligger på nämnder, styrelser, förvaltningar och kommunala bolag.
Ju fler som samarbetar desto bättre resultat kommer det förebyggande arbetet att ge.
Syftet med att arbeta olycks- och brottsförebyggande är att:
- Minska olyckor och brottslighet i kommunen .
- Öka känslan av trygghet hos invånare och besökare.
- Få fler att känna delaktighet och ansvar i de förebyggande frågorna.
Det är en angelägen brottsförebyggande uppgift att förebygga våld och att motverka att barn och unga hamnar i kriminella miljöer och brottsliga verksamheter. Inte bara för att i ett kortsiktigt perspektiv minska ungdomsbrotten, utan också för att förhindra en fortsatt kriminell bana i livet och framtida drogberoende.
Mål
I Västerviks kommun ska alla kunna känna sig säkra och trygga, oavsett tid, plats och personliga omständigheter.