Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Barndialoger del av utredning om ersättningslokaler vid försäljning av Ellen Keyskolan

2024-11-28

I arbetet med att utreda konsekvenserna om Västerviks kommun säljer Ellen Keyskolan till Region Kalmar län har det nu blivit dags för barnen i Västervik att komma till tals. Företaget Sweco kommer med start under kommande vecka att genomföra dialoger med barn från de närmast berörda skolorna inom den barnkonsekvensanalys som företaget gör åt Västerviks kommun.

Västerviks kommun utreder nu möjliga ersättningslokaler för högstadieundervisning i Västerviks tätort om kommunen skulle sälja Ellen Keyskolan till Region Kalmar län i samband med regionens utbyggnadsplaner för Västerviks Sjukhus. Konsultföretaget Sweco har anlitats för att genomföra utredningen och som en del av denna kommer nu en barnkonsekvensanalys att tas fram. Analysen görs för att ta reda på vilka effekter och konsekvenser som projektet kan tänkas medföra för kommande elever på de berörda skolorna. Barnkonsekvensanalysen tar avstamp i Barnkonventionens artiklar, se faktaruta.

Som en viktig del av analysen kommer vi att genomföra intervjuer med elevgrupper på fem skolor. Intervjufrågorna kommer framför allt att handla om hur barnen tycker att den nuvarande skolan fungerar med tanke på lokaler, utemiljöer, skolvägar med mera, säger Pia Sartorius, trafik- och samhällsplanerare, samt van barnkonsekvensutredare på Sweco. Hon berättar vidare:

I intervjuerna kommer barnen att få möjlighet att prata om för- och nackdelar med olika skolor och hur de skulle vilja att en framtida skola utformas. Intervjuer kommer även att göras med rektorer och pedagoger.

Barnkonsekvensanalysen ska beskriva befintliga förhållanden för de aktuella skolorna, som exempelvis skolans geografiska läge i staden, kommunikationer och övrig infrastruktur. Även lokaler inomhus och ytor utomhus ska beskrivas.

Analyser kommer att göras kring vilka effekter och konsekvenser som olika skolalternativ skulle kunna tänkas medföra utifrån aspekter som miljö för lek och lärande, skolvägar och trafiksäkerhet, trygghet, platser för fritidsaktiviteter och sociala kontakter samt möjlighet till rekreation och motion.

Barnkonsekvensanalysen kommer att bli en del av det underlag som utredarna baserar sina slutsatser på, säger Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef i Västerviks kommun.

Barn- och utbildningsnämnden ska när utredningen är klar och presenterad fatta beslut om hur Ellen Keyskolan ska ersättas, om kommunen säljer fastigheten.

De fem skolor som ingår i dialogarbetet som inleds vecka 49 är:

  • Ellen Keyskolan
  • Ludvigsborgsskolan
  • Brevikskolan
  • Skogshagaskolan
  • Marieborgsskolan

bild på två barn som pratar med en vuxen

Fakta – vad är Barnkonventionen?

Barnkonventionen är ett rättsligt bindande internationellt avtal som slår fast att barn är individer med egna rättigheter. Barnkonventionen är svensk lag sedan 1 januari 2020. Det finns fyra grundläggande principer som alltid ska beaktas när det handlar om frågor som rör barn:

  • Artikel 2) Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras.
  • Artikel 3) Vid alla beslut som rör barn ska det i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa.
  • Artikel 6) Barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling.
  • Artikel 12) Barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Hänsyn ska tas till barnets åsikter, utifrån barnets ålder och mognad.

Läs mer om Barnkonventionen hos Barnombudsmannen BO här

Sidan senast granskad den 28 november 2024