Motionsskrivardag på Västerviks Gymnasium onsdag 2 oktober
På onsdag skriver elever i tolv klasser på Västerviks Gymnasium motioner och tar del av en föreläsning med temat: Demokrati och möjligheter att påverka.
Motionsskrivardagen 2 oktober är starten på den process då elever skriver fram förslag som kan bli verklighet genom politiskt beslut i kommunfullmäktige. Varje år behandlar kommunfullmäktige motioner från ungdomar. Det kallas för ungdomsfullmäktige och det är elever från Västerviks Gymnasium som är avsändare till motionerna.
Politiker och lärare finns med under dagen och stöttar eleverna och ger tips om hur man kan skriva motioner.
Vi är stolta över ungdomsfullmäktige och de aktiviteter som vi gör tillsammans med Västerviks Gymnasium. Vi har ett bra och mångårigt samarbete. Motionsskrivardagen är en rolig dag då vi politiker får träffa elever, höra deras förslag och svarar på frågor kring kommunen och motionsskrivning, säger Elin Sjölander Landerdahl, ordförande i kommunfullmäktige och demokratiberedningen.
Motionsskrivningen ingår i kurserna samhällskunskap 1a och 1b och alla elever kommer att skriva minst en motion. Det är frivilligt om eleverna vill delta i den fortsatta nomineringsprocessen med möjlighet att gå vidare efter omröstning på gymnasiet och bli en av motionärerna som får ett svar från kommunfullmäktige.
-Demokratifrågorna är angelägna i vår tid. Olika undersökningar och demokratiindex visar på ett demokratiunderskott i stora delar av världen men också sjunkande siffror i Europa. Skolan har ett särskilt och viktigt uppdrag att arbeta med perspektiv på demokrati i undervisningen. Ungdomsfullmäktige är ett gott exempel på hur politik och skola arbetar tillsammans för att bygga demokratisk kapacitet hos unga för framtidens bästa, säger Jörgen Jonsson, gymnasie- och vuxenutbildningschef.
Motionsskrivardagen är också ett tillfälle att informera och inspirera elever att engagera sig i samhället och göra sin röst hörd. Lotti Jilsmo, Sparbanksstiftelsen Tjustbygden, föreläser om demokrati och möjligheterna att påverka. Föreläsningen handlar bland annat om att det är viktigt att veta var man ska lyfta sina frågor och förslag, och att det är viktigt att samverka och tillsammans verka för nya förslag eller en förändring.
Motionsskrivardagen är en höjdpunkt, politikerna uppskattar samtalen med eleverna och möjligheten att få insyn i vad våra ungdomar vill, avslutar Elin Sjölander Landerdahl.
Kommunfullmäktiges demokratiberedning
Kommunfullmäktiges demokratiberedning ansvarar bland annat för utveckling av medborgardialog och i budget 2025 finns ett koncernövergripande uppdrag om ökad delaktighet för barn och unga som demokratiberedningen kommer att följa. Motionsskrivardagen och ungdomsfullmäktige är exempel där medborgardialog sker.