Råd och stöd för dig som är förälder
Du som förälder är den viktigaste personen i ditt barns liv. Alla kan ibland behöva stöd och vägledning i sitt föräldraskap. Vi finns här för dig med olika typer av stöd och hjälp i ditt föräldraskap. Här hittar du kontaktuppgifter till några av Västerviks kommuns, Region Kalmar läns och Polisens stöd till dig som förälder.
Råd och stöd från Västerviks kommun
Elevhälsa och hälsovård
Elevhälsan består av skolpsykolog, skolkurator, skolsköterska och specialpedagog. Vi arbetar ihop med rektor och pedagoger för att främja elevernas lärande och hälsa. Vi ger råd och stöd och kan också förmedla kontakt till andra aktörer som kan hjälpa till.
Vänd dig till rektorn på ditt barns skola för att komma i kontakt med elevhälsan.
Länk till mer information om elevhälsa
Socialtjänsten myndighet
Socialtjänsten arbetar för barns bästa. I praktiken kan det handla om att stötta familjer där du som förälder mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk. Socialtjänsten ska också skydda barn och föräldrar som utsätts för våld eller övergrepp.
0490-25 50 59/ 0490-25 50 65 (8.00-9.30)
Akuttelefon: 0490-255052 (8.00-16.00)
Efter kontorstid: 112
Varvet
Har du oro eller frågor kring din egen eller andras konsumtion vad gäller alkohol, droger eller spel? Då kan du kontakta oss på Varvet, Vuxenenheten. Vi kan bland annat hjälpa dig med drogtestning och anhörigstöd.
0490-25 52 25
Länk till mer information om missbruk
Familjeenheten
Känner du oro för ditt barn/ungdom eller för att ni som föräldrar inte kommer överens? Vill du prata med någon om detta är du välkommen att kontakta oss på familjeenheten.
0490-25 51 26
Länk till mer information om familjeenheten
Fältare
Fältarna erbjuder stöd för ungdomar och för dig som förälder. Vi ingår i socialtjänsten och har tystnadsplikt. Fältarna arbetar för att öka tryggheten för ungdomar. Vi finns på plats där ungdomar befinner sig både dagar, kvällar och helger. Vi rör oss i olika miljöer så som idrottshallar, fritidsgårdar, skolor, men även på stan, vid badplatser och på sociala medier.
0490-25 51 48/ 070-253 86 75
Länk till mer information om fältarna
Fritidsgårdar
Våra fritidsgårdar är en plats för aktiviteter och samvaro men också en plats där ungdomar ska känna sig trygg, blir sedd, utvecklas och får vara den dom är. Våra fritidsgårdar finns i Ankarsrum, Gunnebo, Västervik, Överum och Gamleby.
0490-25 40 00
Länk till mer information om fritidsgårdarna
Podden ungas digitala vardag
I podden Ungas digitala vardag pratar vi om allt det där du som förälder kan oroa dig för händer på nätet. Du kan lyssna på avsnitt om unga och nätet, nätporr, gaming, grooming och kroppsideal och sociala medier.
Länk till mer information om podden ungas digitala vardag
Lyssna på podden här!
Avsnitt #1 - Unga & nätet
Avsnitt #2 - Unga & nätporr
Avsnitt #3 - Unga & gaming
Avsnitt #4 - kroppsideal & sociala medier
Avsnitt #5 - Grooming
Stöd från Region Kalmar län
Barn- och ungdomshälsan
Barn- och ungdomshälsan erbjuder råd, stöd och kortare behandling till barn mellan 6–17 år. Sökorsak kan vara oro, ilska, stress eller nedstämdhet. Det kan även handla om kriser eller konflikter i hemmet. Mottagningar finns i Kalmar och Västervik och tar emot hela familjen tillsammans. Vid behov kan din vårdkontakt möta dig på din hälsocentral.
Telefontid måndag-fredag 10.00-11.30
0480-38480
Länk till mer information om barn- och ungdomshälsan
Ungdomsmottagningen
Vi behandlar barn och unga mellan 13-23 år. Hit vänder du dig om du har frågor om psykisk hälsa, sex och samlevnad, kroppsutveckling, och relationer. Tystnadsplikt gäller och du som föräldrar meddelas inte om att ditt barn varit här.
0490-863 80
Länk till mer information om ungdomsmottagningen
Polisen
En av polisens viktigaste uppgifter är att förebygga och förhindra att brott sker. Brottsförebyggande arbete kan vara både kortsiktiga och långsiktiga åtgärder. Det kan vara allt ifrån att polisen finns på under en fotbollsmatch för att förhindra bråk, till att polisen samverkar med socialtjänsten för att minska ungdomsbrottslighet.
Mycket av det förebyggande arbetet riktas just mot ungdomar för att på ett tidigt stadium påverka och förhindra att de hamnar i brottslighet.
Polisen är inte ensam om att förebygga brott och samarbetar därför med andra aktörer i samhället som till exempel kommuner, regioner, företag och organisationer.
Samverkan i brottsförebyggande arbete innebär att parterna tillför sina specifika resurser, kompetenser och kunskaper för att tillsammans minska sannolikheten för brott och reducera brottslighets skadeverkningar.
010-562 30 14
Länk till mer information om polisen