Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Parkslide

Parkslide omfattas idag inte av någon lagstiftning om invasiva främmande arter. Växten är ändå så pass problematisk att Naturvårdsverket rekommenderar att markägare gör vad de kan för att hindra spridningen av den.

Ett stort problem med parksliden är att den är mycket svår bekämpa. De metoder som finns är ofta förenade med väldigt tålmodigt arbete som sträcker sig över många års tid. Flera av dem är dessutom mycket kostnadskrävande eftersom de exempelvis omfattar hantering av kontaminerade jordmassor.  

Varje försök att bekämpa växten innebär i sig en risk för spridning eftersom mycket små växtdelar kan ge upphov till nya plantor vid rätt förutsättningar. Växten har även skyddsmekanismer som gör att den kan skjuta långa rotskott om den känner sig attackerad. Detta gör att befintliga bestånd riskerar att växa. 

Innan bekämpning påbörjas bör därför alltid en avvägning göras mellan problemets omfattning, förväntad arbetsinsats, kostnader och spridningsrisk.

Hur hanterar jag min parkslide?

Mot bakgrund av ovanstående rekommenderar Västerviks kommun tills vidare följande om du har parkslide på din mark:

  • Undvik att utföra markarbeten i eller i anslutning till parkslidebeståndet
  • Innan du börjar bekämpa parksliden, fråga dig om den faktiskt utgör ett problem. I många fall händer inget med beståndet om man bara låter det vara i fred.
  • Om du trotsallt behöver bekämpa den, se till att allt växtmaterial tas om hand och skickas till återvinningscentral för förbränning. Parksliden ska transporteras i förslutna plastsäckar som läggs i kärl för energiåtervinning.

    I övrigt:
  • När du beställer matjord till din trädgård ska du ställa krav på att leverantören garanterar att jorden inte är kontaminerad med parkslide. Att få bort parksliden ur din trädgård kan vara förenat med stora kostnader när den väl har tagit sig in.

Hur arbetar Västerviks kommun med parkslide?

Västerviks kommun undviker i möjligaste mån att störa parksliden om den inte bedöms utgöra ett problem genom exempelvis okontrollerad spridning. I vissa fall behöver den dock hanteras. Exempelvis kan den av trafiksäkerhetsskäl behöva bekämpas i anslutning till vägkorsningar. I detta fall klipps parksliden av vid marknivå. Växtmaterialet läggs i förslutna plastpåsar och körs till återvinningscentral för att förbrännas.

Parkslide som växer på vägrenar undantas från vägkantslåtter för att inte riskera att växten sprids på platsen eller på andra platser via växtmaterial som exempelvis fastnar i röjningsaggregat.

I vissa fall behöver enstaka bestånd utrotas helt på grund av exempelvis byggnation av nya gator eller annan exploatering. Det normala är i detta fall att det aktuella beståndet grävs upp och fraktas till Målserums återvinningscentral där jordmassorna deponeras under kontrollerade former. Massorna fraktas i slutna behållare och maskinerna som använts rengörs noggrant på grävningsplatsen för att inte växtmaterial ska spridas till andra platser.

Västerviks kommun följer i huvudsak Naturvårdsverkets rekommendationer kring hantering av parkslide.

Sidan senast granskad den 12 juni 2024