Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.
Uppdaterad 21 november, 11:00

Varning för halka

Det är halt ute! Vi påminner om att ta det försiktigt när ni går, cyklar eller kör. Vi arbetar för fullt med halkbekämpning, både med salt och vid behov bergkross, för att hålla vägar och gångbanor säkra. Ta hand om dig! Varning för halka

Open call: Bli KOKO – kommunkoreograf i Västervik

Västerviks kommun och Byteatern Kalmar Länsteater utlyser nu KOKO kommunkoreograf 2022-2023. Detta är en unik möjlighet för en grupp danskonstnärer eller en enskild danskonstnär att få arbeta med danskonst i ett dansresidens, i en kommun, under ett helt år.

Ansök senast den 21 november 2021

 

Vad vill Västerviks kommun?

Vi vill öka möjligheten att möta danskonst i vår vardag. Med utgångspunkt i visionen Livskvalitet varje dag hoppas vi skapa möten och upplevelser mellan KOKO och kommuninvånare, när danskonsten får utrymme på oväntade platser runt om i kommunen. Inom projektet vill vi också sätta särskilt fokus på målgruppen unga.

Om Västervik

bild på centrala Västervik med två personer som paddlar kajak

Foto: Nathalie Chavéz

Västerviks kommun ligger i norra Kalmar län, i nordostligaste hörnet av Småland. Kommunen är känd för sin vackra skärgård i Tjust med nästan 5 000 öar, den gamla hamnstaden Västervik och ett vackert, kuperat, omväxlande och sjörikt inland. Här finns flera välbesökta utflyktsmål men också många mindre kända pärlor att inspireras av. Allt från fornlämningar och bruksmiljöer till street art i världsklass.

I kommunen, som till ytan är en av södra Sveriges största, bor ungefär 37 000 invånare, i centralorten Västervik men även på flera mindre orter eller på landsbygden och i skärgården.

Vad är KOKO?

KOKO kommunkoreograf är en modell för möte mellan danskonstnärer och kommuner. Det är ett nationellt projekt med utvecklingsmedel från Kulturrådet.

Genom KOKO ges danskonstnärer möjlighet att skapa relationer, både med invånare och personal, eftersom ett KOKO-residens pågår under ett helt år.

KOKO i Västervik drivs av Västerviks kommun och Byteatern Kalmar Länsteater.

Mer information: Läs modellhandboken här (pdf 4,3 MB)

Vad innebär det att vara KOKO?

När gruppen är utsedd utformas huvuddragen för residenset av danskonstnärerna tillsammans med Västerviks kommun och Byteatern Kalmar Länsteater. Detaljerad planering i form av aktiviteter och ramar för projektet planeras av den lokala projektgruppen i Västerviks kommun tillsammans med utvalda danskonstnärer. Avtal skrivs mellan parterna.

Det är viktigt att KOKO syns på plats i kommunen, men delar av projektet kan komma att göras på distans. Att vara KOKO i Västervik innebär alltså inte att danskonstnärerna måste bo på plats under ett år, utan att aktiviteter på plats kan planeras in återkommande under året.

Mejeriet ungdoms- & kulturhus kommer att vara den praktiska utgångspunkten att utgå ifrån under ert KOKO residens, men aktiviteterna förväntas ta plats i olika delar av kommunen.

Vi erbjuder

  • Möjlighet till lokaler för repetition, scen och ev. kontorsplats
  • Sammanhang, lokal projektgrupp och kontaktpersoner inom olika typer av verksamheter
  • Många olika miljöer att inspireras av och verka i
  • En ung referensgrupp som en resurs för medborgardialog

Ekonomiska förutsättningar

  • 350 tkr i ersättning, på faktura, som fördelas mellan de danskonstnärer som erbjuds residens genom KOKO kommunkoreograf. Ett belopp för omkostnader i form av resor och boende tillkommer.
  • Möjlighet att utöka projektet genom Skapande skola finns och är önskvärt. För det finns särskilda medel avsatta.

Vem kan söka?

Vi söker danskompanier eller befintliga grupper av danskonstnärer med vana att arbeta tillsammans. Det går också att söka som ensam danskonstnär.

KOKO Västervik vänder sig till danskonstnärer som vill experimentera och utveckla sitt konstnärskap tillsammans med vår kommun under ett år. Erfarenhet av att arbeta med och skapa dans för olika målgrupper är viktigt. Andra kvaliteter vi söker är nyfikenhet, lyhördhet och ett intresse av att arbeta med delaktighet och inkludering. Det är också viktigt att kunna samarbeta med lokala aktörer och verksamheter. Vana av att arbeta med digitala plattformar är meriterande.

Körkort inom gruppen är ett krav.

Tidsplan

  • 21 november 2021 Sista ansökningsdag
  • 14-15 december 2021 Intervjuer med utvalda danskonstnärer

I början av 2022 sker planering och förankring i kommunen. Vi inleder med uppstartssamtal med danskonstnärerna. De praktiska aktiviteterna kommer att starta upp under våren utifrån gemensam planering. Projektet pågår under ett år, alltså även under första kvartalet 2023.

Ansökan

Skicka din/er ansökan senast den 21 november 2021 till: koko@vastervik.se

Det här behöver vi

  1. Kontaktuppgifter: namn, adress, telefon, e-post.
  2. CV med relevanta erfarenheter samt referenser (max en A4-sida per person i gruppen).
  3. Beskrivning av gruppen (alternativt dig som enskild danskonstnär), dess deltagare och er bakgrund. Det går bra att hänvisa till webben.
  4. Videolänkar med exempel på ert arbete. Har ni till exempel befintliga verk och/eller metoder som kan gagna KOKO Västervik?
  5. Presentera en kortfattad idé om hur du/ni kan arbeta i Västerviks kommun under ett år. Beskriv hur du/ni skulle vilja lägga upp arbetet på ett kreativt och nyskapande sätt. Max två A4-sidor.

Ta gärna hjälp av följande frågor när ni beskriver era tankar kring ett år som kommunkoreograf

Hur ser er konstnärliga vision för projektet ut?

  • Vilka erfarenheter har gruppen av att arbeta med olika målgrupper?Har gruppen sceniska produktioner i bagaget, pedagogiska erfarenheter eller andra erfarenheter som gagnar projektet?
  • Hur vill ni arbeta med residenset? Var kreativ och utveckla vad just er grupp kan erbjuda kommunen till exempel genom utåtriktad verksamhet.
  • Hur vill ni fördjupa ert konstnärliga arbete under året och vad behöver ni för förutsättningar?
  • Vad tror ni är viktigt för att residenset ska fungera och göra långsiktiga konstnärliga avtryck?
  • Varför ska Västerviks kommun välja att arbeta med just er?
  • Beskriv hur mycket tid ni har tillgänglig, under 2022-2023, för att arbeta med projektet.
  • Är du/ni tillgänglig för intervju den 14 och/eller 15 december 2021?
  • Den beskrivande texten kan fungera som idé, inspiration och som grund för ett fortsatt samtal.

Västerviks kommun och Byteatern Kalmar Länsteater samverkar i urvalet till KOKO kommunkoreograf. Västerviks kommun gör det slutgiltiga valet av residenskonstnärer.

Vid frågor, kontakta: 

Mejl: koko@vastervik.se

Maria Rudbo

kulturchef Västerviks kommun
Mejl: maria.rudbo@vastervik.se

Kristina Flygare

dansutvecklare Byteatern, Kalmar Länsteater
Mejl: kristina@byteatern.se

Med reservation för ändringar i tidplanen.

Sidan senast granskad den 19 september 2023