Förelägganden och förbud
Om du eller någon annan har utfört en olovlig åtgärd som kräver lov och eller startbesked behöver handläggaren bedöma om det går att bevilja i efterhand. I sådana fall uppmanas fastighetsägaren att ansöka om detta. Om man byggt något olovligt kan det tillkomma en byggsanktionsavgift.
Föreläggande
Det finns olika typer av föreläggande som miljö- och byggnadsnämnden kan använda sig av i sitt tillsynsarbete. Förelägganden kan i olika utsträckning kombineras med verkställighetsmedel, till exempel vite eller handräckning.
Miljö- och byggnadsnämnden kan genom ett åtgärdsföreläggande besluta att en ansvarig ska vidta en åtgärd som den enligt lag är skyldig att göra. Det kan till exempel handla om att åtgärda en ovårdad tomt eller byggnad.
Miljö- och byggnadsnämnden kan genom ett rättelseföreläggande förmå en ägare att rätta eller ta bort något man uppfört eller genomfört i strid med lagen, eller beslut som meddelats med stöd av lagen. Det kan till exempel handla om att en byggherre inte följer det givna bygglovet eller ha byggt något som inte kan få lov i efterhand.
Det finns ytterligare typer av föreläggande som miljö- och byggnadsnämnden kan besluta om. Så som rivningsföreläggande, lovföreläggande och föreläggande om underhållsutredning.
Förbud
Förbud mot fortsatt arbete
Beslut om förbud mot fortsatt arbete kan till exempel fattas när det finns risk för byggnadens hållfasthet eller fara för människors liv och hälsa, när en åtgärd (så som byggnads-, rivnings- eller markarbete) strider mot plan- och bygglagstiftningen eller när en åtgärd strider mot kontrollplanen.
Förbud mot användning av byggnadsverk
Miljö- och byggnadsnämnden får förbjuda att ett byggnadsverk helt eller delvis får användas om det har brister som kan äventyra säkerheten för de som vistas där. Miljö- och byggnadsnämnden får också förbjuda användningen av hela eller delar av ett byggnadsverk om förutsättningar för att ge slutbesked saknas.
Förbud kan förenas med vite.