Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Utstakning och lägeskontroll

Det är viktigt att byggnader, tillbyggnader eller andra anläggningar byggs på rätt plats, det vill säga exakt på den plats som bygglovet eller startbeskedet anger. Om placeringen eller höjdläget blir fel kan det leda till stora kostnader för att rätta till felet.

Enligt plan- och bygglagen kan den därför behöva stakas ut. För att kontrollera att byggnaden verkligen hamnar på rätt plats och utformas enligt bygglovet kan dessutom en lägeskontroll behöva göras.

Utstakning

Om utstakning krävs framgår det av startbeskedet. Utstakning innebär att det som finns ritat på situationsplanen märks ut på platsen, innan byggnadsarbetena får börja. Utstakningen visar alltså var den planerade åtgärden kommer hamna på fastigheten. Situationsplanens måttsättning ska alltid utgå från en byggnads yttervägg, se ritningsexempel nedan.

Lägeskontroll

Om lägeskontroll krävs, framgår det av startbeskedet. Lägeskontrollen ska utföras i god tid innan slutsamråd och slutbesked. Intyg om utförd lägeskontroll ska lämnas in för att få slutbesked. Det är bra att göra lägeskontrollen så tidigt som möjligt eftersom det minskar risken för dyra flyttningar om någon ny byggnad, tillbyggnad eller anläggning placerats fel. Till exempel efter formsättning av grunden eller direkt då prefabricerade element monterats till grund. Mätningen ska utföras på grundens utsida eller på ytterväggs utsida utan att räkna med knutbräda och andra mindre profileringar, lister och omfattningar. Vid profilerade beklädnader mäts ytterväggens utsida från den profilerade ytan. Profilerad beklädnad kan exempelvis vara korrigerad plåt och lockläktpanel. Det ska framgå av intyget på vilken byggnadsdel lägeskontrollen utförts.  

När behövs utstakning och lägeskontroll?

Byggnadsnämnden, utifrån plan- och bygglagen (PBL), avgör om det finns behov av utstakning eller lägeskontroll för byggåtgärden. Om utstakning krävs framgår det i startbeskedet. Om lägeskontroll behövs framgår även det i startbeskedet.

Vem utför utstakning och lägeskontroll?

Utstakning och lägeskontroll kan göras av Västerviks kommuns kart- och mätingenjörer eller av kunnig utsättare, till exempel en mätningskonsult, som fått godkännande av miljö- och byggnadsnämnden att utföra utstakningen. 

Kallelse av grannar

Om en åtgärd placeras närmare fastighetsgräns, avståndsbegränsning i detaljplan eller i lagar som gäller, än 1 meter, ska berörda grannar kallas till utstakningen, om en sådan krävs för åtgärden. Vilka grannar som i så fall ska kallas framgår av startbeskedet och det är byggherren som kallar grannarna till utstakning. Startbeskedet anger de fastigheter som är berörda av kallelsen. Observera att alla ägare till berörda fastigheter ska kallas. För information om vilka fastighetsägarna är, kontaktas Lantmäteriet. Om byggherren inte kallat grannarna som angetts i startbeskedet, kan det innebära att en lägeskontroll måste utföras i stället, oavsett om det krävts eller inte i ärendet. Om det kommer fram av lägeskontrollen att placeringen är felaktig kan det innebära att slutbesked inte kan ges.

Skiss som visar hur man mäter vid utstakning och lägeskontroll.

Riktlinjer

Nybyggnad

Typ Avstånd till gräns Kartunderlag Utstakning Lägeskontroll
Huvudbyggnad > 1 meter Normal nybyggnadskarta Ja Nej
Huvudbyggnad ≤ 1 meter Normal nybyggnadskarta Ja Ja
Komplementbyggnad, ≥ 50 m2 > 1 meter Förenklad nybyggnadskarta Ja Nej
Komplementbyggnad, < 50 m2 > 1 meter Tillförlitlig situationsplan Nej Nej
Komplementbyggnad, oavsett storlek ≤ 1 meter Förenklad nybyggnadskarta* Ja Ja

* För Attefallshus krävs tillförlitlig situationsplan.

Tillbyggnad

Typ Avstånd till gräns Kartunderlag Utstakning Lägeskontroll
Tillbyggnad, ≥ 50 m2 > 1 meter Tillförlitlig situationsplan Nej Nej
Tillbyggnad, ≥ 50 m2 ≤ 1 meter Förenklad nybyggnadskarta Nej Nej
Tillbyggnad, < 50 m2 > 1 meter Tillförlitlig situationsplan Nej Nej
Tillbyggnad, < 50 m2 ≤ 1 meter Förenklad nybyggnadskarta Nej Nej

Vid komplexa eller stora tillbyggnader kan det krävas utstakning och lägeskontroll. Med komplex tillbyggnad avses en tillbyggnad som inte enbart är kubiskt formad.

Anläggningar

Typ Avstånd till gräns Kartunderlag Utstakning Lägeskontroll
Vindkraftverk - Tillförlitlig situationsplan Ja Nej
Radio- eller telemaster eller torn - Tillförlitlig situationsplan Ja Nej
Fast cistern > 4,5 meter      
Fast cistern   1-4,5 meter   Tillförlitlig situationsplan Ja Nej
Fast cistern ≤ 1 meter Tillförlitlig situationsplan Ja Ja
Transformatorstation > 4,5 meter Tillförlitlig situationsplan Nej Nej
Transformatorstation 1-4,5 meter Tillförlitlig situationsplan Ja Nej
Transformatorstation ≤ 1 meter Tillförlitlig situationsplan Ja Ja
Murar och plank > 1 meter Tillförlitlig situationsplan Nej Nej
Murar och plank ≤ 1 meter Tillförlitlig situationsplan Ja Nej

 

 

Sidan senast granskad den 4 februari 2025